Kan kunstig intelligens føre til katastrofale hendelser?

Etter første forelesning med Arne Krokan, har jeg lært om det digitale nettsamfunnet. Jeg har blant annet lært om 3D print, kunstig intelligens og plattformer. Dette var utrolig spennende og ikke minst høyst aktuelt. Jeg ser frem til å lære mer om dette!

Først og fremst lurer du kanskje på hva kunstig intelligens er? Kunstig intelligens er datasystemer som er i stand til å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens. Det kan være alt fra talegjenkjenning, beslutningstaking til selvkjørende biler. Det finnes overalt omkring oss og det påvirker måten vi jobber og lever på i større grad enn noensinne.

Så hvorfor er det slik at flere frykter at denne kunstige intelligensen kan føre til katastrofale hendelser? Du har kanskje en mobiltelefon som kjenner igjen ansiktet eller fingeravtrykket ditt? Kanskje du har handlet på Amazon Go hvor du handler og betaler med ansiktsgjenkjenning? Eller Caliburger hvor du bruker ansiktet ditt til å bestille og betale for en hamburger? Hver dag samler ulike nettsteder informasjon om deg og meg som lagres og deles over hele verden. Hvordan kan vi være sikre på at denne informasjonen ikke havner i feil hender eller blir misbrukt?

Bildet er hentet fra https://www.vpnsrus.com/

Mange jobber har allerede blitt robotisert og man frykter at arbeidsledighet vil øke drastisk når man spår at over halvpartene av jobbene som eksisterer i dag etterhvert vil bli robotisert. Et annet tilfelle man frykter er at nasjoner og land begynner å konkurrere seg imellom om å bli best på kunstig intelligens og at dette til slutt bryter ut i en «krig» mellom datamaskinene.

Det er lett å frykte når noe så stort blir en del av livene våres. Hendelsene som er skrevet ovenfor er kun noe av det man frykter at kunstig intelligens vil føre med seg. Vi vet ikke sikkert om dette er noe som kommer til å skje.

Det er delte meninger om kunstig intelligens Jeg må innrømme at jeg synes mye av det jeg leser er skremmende, men det er også mye bra og spennende lesning om temaet. Blant annet har både Google og Harvard forsket på en type kunstig intelligens som kan spå omtrent hvor et etterskjelv vil finne sted etter et jordskjelv. Dette er utrolig fascinerende og vil nok bidra til å hjelpe mange.

Kunnskap om teknologien som stadig utvikles er viktig slik at vi kan bruke den riktig. Det sies at kunstig intelligens kan løse alle problemene i verden. Hva tror du?

Kilder:

Forbes. Sist oppdatert: 10.01.17. «10 powerfull examples of artificial intelligence in use today». Hentet 10.01.20 fra: https://www.forbes.com/sites/robertadams/2017/01/10/10-powerful-examples-of-artificial-intelligence-in-use-today/#52879257420d

Forbes. Sist oppdatert: 15.03.19. «How AI can and will predict disasters». Hentet 10.01.20 fra: https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2019/03/15/how-ai-can-and-will-predict-disasters/#6d5885c5be26

0

3 tanker om “Kan kunstig intelligens føre til katastrofale hendelser?

  1. Hei!
    Veldig spennende blogginnlegg og bra overskrift! Du tar opp et interessant tema med gode og aktuelle eksempler. Det gjør innlegget veldig oversiktlig når du lager uthevede underoverskrifter, men jeg vil anbefale deg å ha de på en egen linje og heller begynne avsnittet på linjen under.
    Jeg gleder meg til å lese de neste innleggene du skriver!

    0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *