Vil kunstig intelligens dominere fremtidens handel?

I mitt forrige blogginnlegg forklarte jeg hva kunstig intelligens var, også kalt Artificial Intelligence (AI) på engelsk. Jeg skrev om katastrofale hendelser man frykter at den kunstige intelligensen kan føre med seg. I dette innlegget ønsker jeg å se på hvordan kunstig intelligens kan komme til å påvirke handelen i fremtiden.

Kunstig intelligens (Artificial intelligence – AI) har vokst seg frem over tid og blir stadig en større del av hverdagen vår. Kunstig intelligens blir blant annet brukt til ansiktsgjenkjenning, talegjenkjenning, og produkter som smarttelefoner og Google home. Det handler om datasystemer som har evnen til å lære av egne erfaringer og utfører handlinger som normalt sett krever menneskelig intelligens. Måten vi handler på i dag har endret seg mye i løpet av årene. I dag har vi hele verden tilgjengelig, og det er ikke lengre noe problem å handle varer fra andre siden av kloden. Netthandelen øker, mens færre velger å benytte seg av de fysiske butikkene. En handelsrapport fra 2018/2019 viser at 3 av 4 nordmenn foretrekker å handle på nett. Nye teknologier endrer måten vi kjøper og konsumerer varer og tjenester på, og det endrer hvilken måte butikkene driver på. Utviklingen av kunstig intelligens og maskinlæring blir stadig en større del av hverdagen vår

AmazonGo har skapt en dagligvarebutikk som drives av kunstig intelligens Det finnes hverken ansatte som ekspederer eller selvbetjeningskasser. Alt du må gjøre er å laste ned en app, og skanne en kode når du går inn. Kameraer og sensorer observerer hva du plukker med deg og belaster automatisk kontoen din når du går ut av butikken. Ved hjelp av algoritmer kan du altså gå inn i butikken, plukke med deg en vare og gå ut igjen uten å gjøre noen ting. Amazon planlegger å åpne hele 3000 slike butikker i USA innen utgangen av 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

Hvilken betydning vil slike butikker ha for dagligvarehandelen som eksisterer i dag? Man frykter at denne typen selvbetjening vil koste mange mennesker jobben. Noen mennesker handler for å samhandle med andre mennesker. Dette kan være et kritisk punkt om butikkene ikke har ansatte til å samhandle med kundene sine. Noen mennesker trenger å få en følelsesmessig forbindelse til butikken eller merket de bruker. På en annen lever vi i en verden hvor folk ofte er på farten, og har dårlig tid. Mange synes kanskje at denne typen butikker hadde vært praktisk, da den kan være tidsbesparende. I tillegg trenger man ikke å ha kortet sitt tilgjengelig.

I 2019 ble regjeringen enige om å kutte den såkalte «350-kronersgrensen» for utenlandsk netthandel. Grensen ble fjernet 1 Januar 2020, og skal bidra til at man unngår tapte arbeidsplasser i den norske handelsnæringen (Forsland 2018). Spørsmålet er om denne regelen faktisk kommer til å spare arbeidsplasser, når stadig flere butikker går konkurs, og flere begynner å digitalisere butikken sin.

Detaljistkjeden Walmart har erstattet mange av sine ansatte med roboter. Robotene vasker gulver, tar i mot varer fra lastebilene og holder orden på varelageret til enhver tid. «As we evolve, there are certain jobs that will go away,» sier Michael Dastugue, Walmart U.S. CFO. En annen form for kunstig intelligens er restauranter som investerer i droner som skal frakte mat hjem til kunder. Amazon har også utviklet droner som frakter pakkene dine hjem til døren ved hjelp av droner.

https://www.goodfreephotos.com/public-domain-images/flying-drone-vector-clipart.png.php

Vi kommer nok til å se mer av denne typen butikker fremover, og jeg vil tro at den menneskelige kontakten man vanligvis får i fysiske butikker, gradvis vil bli borte. Det finnes både fordeler og ulemper med kunstig intelligens. Tror du at kunstig intelligens vil dominere fremtidens handel?

Kilder:

Marketwatch. Sist oppdatert: 15.03.17. «Amazon is going to kill more American jobs than China did». Hentet 13.01.20 fra: https://www.marketwatch.com/story/amazon-is-going-to-kill-more-american-jobs-than-china-did-2017-01-19

Forbes. Sist oppdatert: 09.04.19. «Walmart announces a new a new addition to its workforce: Thousands of robots». Hentet 14.01.20 fra: https://www.forbes.com/sites/chriswestfall/2019/04/09/walmart-announces-new-workforce-addition-robots-robotics/#5beea70616ff

Clickatell. «Will Amazin Go`s AI put an end to thousands of retail jobs?». Hentet 14.01.20 fra: https://www.clickatell.com/articles/technology/amazon-go-ai-retail/

https://e24.no/naeringsliv/i/vQlGk4/350-kronersgrensen-fjernes-fra-2020

0

4 tanker om “Vil kunstig intelligens dominere fremtidens handel?

  1. Veldig spennende innlegg! Jeg tror absolutt kunstig intelligens vil ha stor påvirkning på fremtidens handel, og vi er allerede godt på vei med tanke på den enorme utviklingen som har skjedd hittil.

    0
  2. Veldig bra at du linker til ditt forrige innlegg når du nevner det! Veldig fin oppbrytning å ha med videoen i teksten, så kan de som ønsker å se mer av det du forteller om, trykke play direkte. Du får en fin rød tråd når du tar opp igjen spørsmålet du har som overskrift, dette likte jeg veldig godt.

    Ha gjerne underoverskriftene på en egen linje, da blir inndelingen i innlegget litt mer ryddig og strukturert! Jeg skulle også ønske at du hadde drøftet og synset litt mer som du begynner å gjøre avslutningsvis, det er gøy å lese om dine egne tanker rundt dette temaet:D

    Stå på videre, dette begynner å bli veldig bra!

    0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *