Filterbobler og ekkokammer

Når vi søker på internett, sørger algoritmer for å filtrere og gi oss informasjon som stemmer overens med de meningene og synspunktene vi har. Du tror kanskje at du får opp det samme innholdet som alle andre? Der tar du feil! Vi befinner oss alltid i en filterboble, og den kontrollerer hva som dukker opp i feeden vår. Det påvirker hverdagen vår og de valgene vi tar.

Filterbobler samler inn alt som kan være av interesse for oss. Dette kan være holdninger, verdier og meninger. Det var forfatteren Eli Pariser som først skrev om begrepet «filter bubble». Pariser mener at vi blir fanger i denne filterboblen, og at vi ikke blir eksponert for informasjon som kan utfordre eller utvide vårt syn på verden. Algoritmene isolerer oss fra informasjon som vi ikke har vist interesse for. De fleste av oss leser innhold som vi er enige i, og vi ønsker og være sammen med andre som deler de samme meningene. «Pariser hevder at algoritmer skaper filterbobler som påvirker samfunnet vårt, og at det vil gi negative effekter hvis vi ikke koder algoritmene med en følelse av samfunnsansvar».

https://www.flickr.com/photos/gi/5497134432

Hva kan resultat bli?

Resultatet av dette kan medføre at vi større grad får bekreftet våre egne synspunkter, og får mindre tilgang til andre synspunkter eller meninger som er motstridene med våre egne. Man får i større grad forsterket sine verdier, fordi man ofte havner i grupper med andre mennesker som deler de samme verdiene. Resultatet av dette kan bli at man får et vrangbilde av situasjonen fordi man ikke får tilgang til andres meninger eller synspunkter. Dette kalles for ekkokammer-effekten. Et eksempel på hvordan dette fungerer er en av Google sine algoritmer som kalles for Pagerank. Pagerank «manipulerer» søkeresultatene våre basert på personlig data. Dette putter deg oss i en filterboble som er basert på hva Googles algoritmer tror at vi vil ha interesse for. Vi vet kanskje ikke i det hele tatt at vi befinner oss i en filterboble, fordi den ikke spør oss om tillatelse, eller forteller oss om det vi ikke får tilgang til.

Som nevnt havner man ofte i en filterboble på nettet hvor man kun får opp det algoritmene tror vil passe deg. Et politisk eksempel er om man søker etter mer informasjon om ulike partier eller kandidater før et politiske valg. Man kan da risikere å få opp resultater som vinkler til et spesifikt synspunkt eller til en spesifikk side. Dette kan i høyeste grad påvirke valgets utfall. Det ble gjort en studie i 2012 som viste at Googles filterboble kan ha påvirket presidentvalget i USA ved å sette inn langt flere lenker som omhandlet Barack Obama.

Jeg synes dette er et skremmende tema å sette seg inn i fordi det omhandler oss alle sammen uten at vi en gang er klar over det. Jeg tror det er viktig å bli mer bevisst på sine egne valg, og tenke seg om to ganger før man leser noe. Kanskje er det lurt å lese om personer eller saker som har et annet perspektiv på ting man nødvendigvis ikke deler samme synspunkt med, men som likevel har noe å komme med?

Nedenfor har jeg lagt ved en film som forklarer hva filterbobler er på en lett og forståelig måte. Sjekk den gjerne ut om du vil utforske temaet enda mer!

kilder:

https://www.theguardian.com/science/blog/2017/dec/04/echo-chambers-are-dangerous-we-must-try-to-break-free-of-our-online-bubbles

https://spreadprivacy.com/google-filter-bubble-study/

https://medium.com/@10797952/the-causes-and-effects-of-filter-bubbles-and-how-to-break-free-df6c5cbf919f

0

3 tanker om “Filterbobler og ekkokammer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *