Hva er en blokkjede?

En blokkjede er en avansert teknologi, som kan være vanskelig å forstå. Dette er en distruptiv innovasjon som har tatt verden med storm. Denne teknologien er kanskje den mest revolusjonerende teknologien vi har, og den vil mest sannsynlig komme til å bli mer brukt fremover. Mange forbinder kanskje ordene blokkjede og kryptovaluta med den såkalte «Lørenskog» forsvinningen som har vært mye i mediene, og mange har kanskje et negativt syn på denne teknologien. Men hvordan fungerer det og hva er egentlig denne mye omtalte teknologien?

Du har kanskje hørt om kryptovalutaen Bitcoin? Teknologien bak Bitcoin kalles for en blokkjede. For tiden må de fleste bruke en tredjepart eller en mellommann når de skal utføre en transaksjon. Det kan være en saksbehandler, en bank, et forsikringsselskap eller myndighetene. Det unike med en blokkjede er at tilliten blir desentralisert, slik at behovet for denne tredjeparten eller mellomleddet blir fjernet. Forbrukeren og leverandøren kan dermed koble seg sammen direkte. Man slipper altså en sentral godkjennelse når man skal gjennomføre en pengetransaksjon.

https://pixabay.com/no/vectors/blockchain-cryptocurrency-nettverk-3277336/

Hvordan fungerer det?

En blokkjede kan kalles for en logg, journal, liste eller en dagbok. Denne deles med et nettverk hvor alle nye endringer eller transaksjoner må godkjennes av alle i nettverket. Om endringene godkjennes av alle partene, kan prosessen fortsette. Dette er prosessen som utelater tredjeparten, og den fungerer for omtrent alle typer transaksjoner.

Blokkjeden lagrer all informasjon og alle detaljer om hver endring eller transaksjon som blir utført mellom de involverte partene. I blokkjeden finnes det mange ulike blokker som er satt sammen til en blokkjede. Hver blokk inneholder data, et hash nummer, og hash nummeret til den forrige blokken. Hash nummeret kan sammenlignes med et fingeravtrykk, det er unikt og det er identiteten til blokken. Om noe endres i blokken, vil også hash nummeret endre seg. Hver blokk inneholder også hash nummeret til den forrige blokken, og dette er med på å gjøre blokkjeden så sikker. Om en person bestemmer seg for å sabotere en av blokkene vil hash nummeret til blokken endre seg. Dette betyr at de andre blokkene ikke lengre kan lenkes opp mot blokken som er sabotert. Blokkjeden blir lagret hvert tiende minutt for å gjøre det enda vanskelig å sabotere. De personene som er en del av dette nettverket får alle en kopi av kjeden. Når noen lager en ny blokk blir den sendt til alle i nettverket. Alle må godkjenne de nye blokkene for å se at den stemmer overens med hashene. Om alle godkjenner vil blokken bli lagt til i blokkjeden.

Nedenfor har jeg lagt ved en film som forklarer hva en blokkjede er, og hvordan den fungerer på en kreativ måte som kan være grei å forstå. Sjekk den gjerne ut om du er interessert i å lære enda mer om dette spennenden tema!

https://www.youtube.com/watch?v=QphJEO9ZX6s

Negative og positive sider ved blokkjede-teknologien

Blokkjedeteknologien har stor betydning for hvordan fremtiden vår kan se ut, da den desentraliserer prosesser og samfunnsstrukturer som i dag foregår sentralisert. En av konsekvensene er at denne desentraliseringen som blokkjedeteknologien bidrar med kan komme til å påvirke jobbene til mange mennesker. Flere jobber kan komme til å bli tatt over og arbeidsledigheten kan komme til å øke kraftig. Blokkjedeteknologi er systemisk og mange ulike elementer må fungere sammen for å skape verdi. En annen konsekvens er det høye energiforbruket som trengs for å utføre disse transaksjonene. Blokkjeder krever høy datakraft, noe som fører til mer strømforbruk. Et eksempel er at kryptovalutaen Bitcoin i 2020 kan konsumere like mye energi som hele Danmark bruker, noe som er ganske ekstremt.

Det vil alltid finnes positive og negative sider med ny teknologi. Det positive med en blokkjede er at systemet er utrolig motstandsdyktige mot tekniske feil og angrep. Det vil være vanskelig å fjerne eller endre data som er lagret i blokkene, noe som bidrar til mer sikkerhet. Som nevnt ovenfor vil også behovet for en tredjemann bli borte. Kanskje vi kommer til se mer av denne teknologien fremover i dagligvarebutikkene? Om alle sporene og transaksjonene til varene i butikken ble lagret, hadde det vært vanskelige å jukset. Kunden kunne f.eks sjekket om torsken på butikken faktisk var importert, eller om produktene faktisk var bærekraftig.

Hva denne teknologien vil bringe med seg i fremtiden blir spennende å se. Dagens teknologi utvikles raskere en aldri før, kanskje så raskt at mange av oss ikke greier å holde følge. Jeg tror dette er litt av grunnen til at vi frykter nye teknologier og endringer. Jeg synes at blokkjedeteknologien er interessant og spennende, og jeg ville likt å lært enda mer om den.

Hva er dine tanker rundt blokkjedeteknologien?

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://www.weforum.org/agenda/2016/06/blockchain-explained-simply/

https://cointelegraph.com/bitcoin-for-beginners/how-blockchain-technology-works-guide-for-beginners

https://www.youtube.com/watch?v=SSo_EIwHSd4

https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-a-vite-for-a-skjnne-blokkjeder-og-litt-til

https://www.binance.vision/blockchain/positives-and-negatives-of-blockchain

1+

5 tanker om “Hva er en blokkjede?

  1. Hei! Så bra jobbet med innlegget om blokkjeder. Bra forklaring i starten. Liker at du har underoverskrifter og husker kilder under bildene. Kult at du har tatt med en video, det gjør det mer spennende for leser. Veldig bra at du både trekker frem positive og negative konsekvenser av blokkjeder. Til neste gang kan du utfordre deg selv på å skrive enda mer, da det vil øke kvaliteten på innlegget ditt. Gleder meg til å følge med videre 🙂
    – Emeline

    0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *