Business Model Canvas – et godt verktøy!

En hver bedrift har bruk for en god forretningsmodell, men hvordan kan bedriftene gjøre denne forretningsmodellen best mulig? I dette innlegget skal jeg presentere et godt verktøy som vil bidra til at forretningsmodellen blir mer oversiktlig og konkret.

Business Model Canvas er et verktøy som er utviklet av Alexander Osterwalder. Modellen består av ni ulike elementer/byggeklosser, og skal bidra til å visualisere og forme forretningsmodellen. En forretningsmodell beskriver hvordan bedriften skal skape verdier og dekke behov, samt hvordan forretningsideen kan realiseres. Business Model Canvas er blant annet anbefalt av selskapet Innovasjon Norge.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Business_Model_Canvas.png

Jeg har valgt å ta utgangspunkt i Google sine punkter, som står skrevet på deres Business Model Canvas. Dette er for å gi en mer forståelig beskrivelse av byggeklossene nedenfor.

De ni elementene/byggeklossene

Kundesegment: Går ut på å dele kundene i grupper ut ifra alder, kjønn og interesser. Hvem er bedriftens viktigste kunder? Google sitt kundesegment består av sluttbrukere, brukere og abooneneter på Google-konto, større virksomheter, og mindre nisje virksomheter.

Verdiskapning: Her må man finne ut hva som gir kunden mest verdi. Hvilke verdier kan man tilby til kunden gjennom sine produkter og tjenester, og hvordan kan man løse kundens problemer? Google sin verdiskapning er blant annet å tilrettelegge for brukervennlige plattformer, ha flere nyttige og gratis tjenester integrert på ett sted, annonseringstjenester, merkevare anerkjennelse og evigvarende innovasjoner.

Distribusjonskanaler: Hvilke kanaler skal man bruke for å nå ut til kundene, og hvilke kanaler leverer høyest verdi? Google sine distribusjonskanaler er å ha tilstedeværelse på internett, reklame, å ha integrasjon på nettet, og Google konto/tjenester

Kunderelasjoner: Kunderelasjoner sier noe om hvilken relasjon vi ønsker å ha til kundene våre. Kunderelasjonen etablerer gjennom distribusjonskanalene, og hvordan kunden oppfatter opplevelsen. Google ønsker å skape kunderelasjon gjennom reklame og kommunikasjon med sine brukere.

Inntektsstrøm: Oversikt over hvor inntektene kommer fra er viktig. Det er lurt å ha en plan for hvordan man skal tjene penger, og hvordan man skal sette priser på produkter og tjenester. Google sine inntektsstrømmer er reklame, faste abonnementsavgifter, utalandske- og innenlands salg og lisenser

Nøkkelressurser: Nøkkelressurser er de viktigste ressursene man trenger for å lage noe som er av verdi til kunden. Google sine nøkkelressurser er intellektuelle ressurser, forskings- og utviklingsprogrammer, menneskelige ressurser og fysiske ressurser.

Nøkkelaktiviteter: Hva du må gjøre for og få forretningsmodellen til å fungere. Dette er en av de viktigste aktivitetene selskapet må utføre, da en ikke fungerende forretningsmodell ikke vil gi noen verdi til bedriften. Google sine nøkkelaktiviteter er fordeling, innovasjon av teknologi og problemløsning.

Nøkkelpartner: Hvem er de viktigste samarbeidspartnerne? Hvem er dine leverandører? Google sine nøkkelpartnere er distribusjonspartnere, mobile kommunikasjoner, programvareutvikling (Microsoft), og teknologidistribusjon.

Kostnadsstruktur: Å kartlegge inntekter og kostnader er viktig. Kostnadsstruktur beskriver alle kostnader som må dekkes for å drive virksomheten. Google sin kostnadsstruktur er salg og reklame, forskning og utvikling, og reklame og promotering.

https://www.flickr.com/photos/visualpunch/5977545735

Fordeler ved å bruke Business Model Canvas

Modellen hjelper bedriften med å forstå forretningsmodellen sin på en strukturert og fin måte. De vil få innsikt i sine kunder, samt innsikt i hvordan bedriften kan tjene penger. Ved å forstå denne modellen, vil man kunne forstå konkurrentene sine bedre. Business model Canvas gir bedriften et helhetlig perspektiv over alle byggeklossene. Det er både motiverende og enklere å holde oversikt over én enkel side sammenlignet med et heftet.

Håper du vil ta dette med deg videre, og ta verktøyet i bruk om du noen gang trenger å lage en forretningsmodell.

Nedenfor finner du lenker til videoer og nettsider som også forklarer hvordan Business Model Canvas fungerer.

Lenker:

https://medium.com/seed-digital/how-to-business-model-canvas-explained-ad3676b6fe4a

https://www.businessmodelsinc.com/about-bmi/tools/business-model-canvas/

https://www.innovasjonnorge.no/no/verktoy/verktoy-for-oppstart-av-bedrift/hvordan-lage-forretningsmodell/

http://informationstation600.weebly.com/

2+

En tanke om “Business Model Canvas – et godt verktøy!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *