Hvordan bygge en merkevare ut ifra ingenting?

Dette innlegget er opprinnelig skrevet av Hiten Shah. Jeg fant dette innlegget veldig interessant og lærerikt, og derfor har jeg oversatt det og skrevet det om til Norsk.

I Leo Widrichs første måneder som medgründer av selskapet Buffer, skrev han to til tre gjesteblogginnlegg hver dag. Januar 2011 begynte han i selskapet, og allerede i april fikk han merkevaren deres omtalt i over 100 blogger. I løpet av ni måneder ble det registrert over 100 000 brukere.

Mange kaller det Leo gjorde for «innholdsmarkedsføring», «kundeoppkjøp» eller «å gjøre ting som ikke skalerer», men det er ikke hele bildet.

I løpet av kun ni måneder bygde Leo selskapet Buffer til et meningsfylt merke!  

Viktigheten av en merkevare

Du bygger et merke når du har gravd ut en bit av andres hjerner

Tenk over hvorfor Amazon er så vanedannende – de har en del av hjernen vår. Når vi bestemmer oss for å gå til innkjøp av et produkt, er ofte vår første tanke å gå på Amazon og kjøpe produktet til lavest pris. Jeg vet at jeg kan åpne appen, trykke to ganger og få produktet hjem til meg i løpet av to dager.

I begynnelsen av å etablere et merke vil du få direkte besøkende som kommer til nettstedet ditt. Dette er personer som besøker nettstedet ditt uten noen spesiell grunn, annet en at du har gravd ut en bit av hjernen deres. De hadde en tanke i hodet sitt, og det utløste dem til å besøke nettstedet ditt.

Om vi ser det på lang sikt betyr det at merkevaren din sprer seg fordi du har tatt en plass i andres hode. Andre tenker på deg, og det betyr at de vil snakke om deg til sine venner og bekjente.

Dette er grunnen til at det er ekstra viktig å bygge merkevaren sin! Det er dette som får deg til å hoppe av løpebåndet og «gjøre ting som ikke skalerer» og som får deg nærmere den virkelige veksten.

Får å bygge merkevaren din ut ifra ingenting trenger du to ting: Novelty (Vi har ingen tilsvarende term til dette ordet på norsk så jeg har valgt å benytte det engelske) og Gjentakelse.

Novelty

Novelty: Å være ny, original eller uvanlig

Siden 1999 har 37signals blogget om hva de gjør, hvorfor de gjør det og hvordan de tenker å bygge virksomheten sin. Tilbake til da de startet, var dette veldig uvanlig. Ingen andre delte hvordan de balanserte det å lage produkter med det å drive rådgivning, eller hvordan de utførte A/B-testing for deres Saas virksomhet.

De skapte kunnskap og engasjement rundt Saas sin merkevare ved å dele, utdanne og hjelpe andre mennesker til å lære.

Slik definerte vi novelty for vårt merke tidlig på KISSmetrics:

Vi delte hvem som helst sin markedsføringsanalyse, så lenge det var nyttig og av høy kvalitet.

Vi definerte vår merkevare ved å være nyttig, og det resulterte i at Twitter-kontoen vår ble stedet for å markedsføre å lære mer om analyse. Etter som tiden gikk økte antall følgere på Twitter med over 200.000. Alle følgerne fikk vi uten å bruke en krone.  

Slik definerte Leo novelty fir Buffer`s merkevare:

Hvordan gjøre det bra på Twitter, med eller uten Buffer

Over tid tilførte de mer novelty i merkevaren med sin vitenskapelige tilnærming til lykke og produktivitet og med sin radikale tilnærming til selskapets gjennomsiktighet. De var i stand til å holde deres novelty fersk og få den til å vare, fordi den kom fra et ekte og autentisk sted.

For å bygge en merkevare kan du ikke bare prate om novelty. Du må faktisk sette det ut i livet, praktisere og skape en ny opplevelse for andre.

Gjentakelse

For å grave ut en del i noens hjerne, må du først komme inn i den flere ganger helt til du er der for å bli. Du trenger repetisjon.

Innholdet i «innholdsmarkedsføring» er nøkkelen her:

Innhold kan være en Tweet, et Facebook innlegg, et blogginnlegg eller noe annet som kan produseres og distribueres gjentatte ganger.

Innholdets makt er at den kan skalere, både når det gjelder antall mennesker som kan konsumere en del av innholdet, og de utallige andre måtene som innholdet kan bli pakket og produsert på. Den skalaen er det som skaper gjentakelsen som gjør hele merkevaren.

Når Leo snakker om sin «gjesteblogger»-strategi, understreker han viktigheten av å «velge kvantitet over kvalitet» sagt på en annen måte:

Folk overvurderer ofte merkevarens innhold og undervurderer merkevarens gjentakelse.

Leo holdt innholdet smalt og sentrert rundt det å gjøre det bra på Twitter. Han brukte fokuset sitt på gjentakelse og fikk spredt det ut over 150 gjesteinnlegg. Det var dette som gjorde Buffer til en autoritet på de beste måtene å bruke Twitter.

Hos Quick Sprout bygde vi et merke gjennom min medgründer, Neil Patel. Vi plasserte nesten identiske bilder av ansiktet hans på forsiden, på sidefeltet til bloggen, på hans egen Twitter, på han personlige side og andre steder. All den gjentakelsen legger opp til å gi et minneverdig inntrykk og den graver ut plass i folks hodet.

Flere eksempler på gjentakelser som bygger merkevaren

Hos AdEspresso drikker hvert teammedlem espresso i hvert team bilde. De bruker også de samme bildene på Twitter og Facebook profilene sine.

I Armando Biondi`s ord, er det «lavintensitetsfrekvensen som bygger merkevaren og selvtilliten», og han krediterer dem for å få dem fra 0 til 1 million i årlige gjentatte inntekter.

Hos ReadMe legger de bilder av sin ugle-maskot over alt på deres nettside. De bruker den på alle sine sosiale medier og kommunikasjoner med kundene, og de har den over alt på sine kontorer. De gjør det veldig morsomt.

For grunnleggeren Greg Koberger betyr denne gjentakelsen at «kundene våre kjenner til Owlberg nå, men viktigst av alt er at de vet at vårt selskap er litt annerledes.»

Den beste måten å bygge et merke starter med deg selv

Når du starter fra ingenting, er du selv det beste merket du kan bygge for selskapet ditt. Dette er lekeplassen som har ledet mennesker som Jason Fried, Neil Patel, og Leo Widrich til å bygge både personlige merker og deres selskaps merkevarer fra bunnen av.

  • Novelty er basert på det som inspirerte deg til å starte virksomheten din.
  • Gjentakelse er lett i starten fordi du kan gjøre det mot deg selv og din historie. Folk liker historier, og de vil som regel alltid høre om hvorfor du startet bedriften din.

Når du gjør dette, samler du den kollektive stammen rundt deg, og du begynner å ta plass i folks hoder. Gjennom gjentakelse og å opprettholde novelty, kan du grave deg mer og mer plass i folks hoder.

Før du vet ordet av det, tenker folk godt om både deg og selskapet ditt. Dette er fordi de både tenker på deg, snakker om deg og deler produktet ditt med sine bekjente.

Å bygge en merkevare handler om mer en å gi ut gratis produkter med logoen din på. Det handler om å lage historier. Produktet ditt og selskapet ditt eksisterer for å utføre en jobb for kundene dine og hjelpe dem med å lykkes.

Det er flere verktøy og produkter i SaaS i dag en det noensinne har vært. For hver jobb som må gjøres, finnes det et mangfold av verktøy som kan benyttes. Til syvende og sist er det merkevaren din som skiller selskapet og produktene dine i tankene på dine kunder. merkevaren din er det du må fokusere på for å kunne konkurrere mot andre i dagens overfylte markeder.

Lenker

2+

En tanke om “Hvordan bygge en merkevare ut ifra ingenting?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *