Organisk søk vs betalt søk

Når vi søker etter noe på Google får vi opp mange forskjellige resultater. Blant disse finnes det både organiske søk og betalte søk. Nesten 50% av Google sine brukere ser ikke forskjell på organisk og betalt søk. Hva er forskjellen på disse, og hvordan kan man skille disse fra hverandre?

https://pixabay.com/no/illustrations/seo-nettsteder-nettsted-webdesign-1996405/

Organisk søk (SEO)

 Et organisk søk er resultater som blir rangert i forhold til hvor relevante de er for ditt søk. Når man bruker et organisk søk har man ikke mulighet for å betale seg til flere klikk. Dette er noe man må jobbe for. Algoritmer bestemmer at disse søkeresutaltene er de beste for deg avhengig av hva du søker etter. I bildet nedenfor har jeg søkt etter «frisør», og da får jeg en liste med de frisørsalongene som ligger nærmest der jeg bor. Dette er søk man ikke betaler for. Når man anvender SEO (search engine optimizer) ønsker man gjerne å havne så høyt som mulig blant søkeresultatene i Google. Å få en høy plassering i Google tar lang tid, men når du først havner høyt opp på førstesiden vil du få igjen valuta for all jobben det krever.

Betalt søk

Betalt søk går ut på at bedriften kan betale for å vise sine tjenester eller produkter når noen søker på noe spesifikt. Betalt søk handler altså om få annonser til nettstedet ditt høyt opp på SERP (search engine result page). Dette er en rask måte å skaffe trafikk på. Når du eller jeg klikker på disse annonsene må bedriften betale en viss sum for klikket. Når man benytter seg av betalt søk er det viktig at annonsen er så konkret som mulig slik at brukeren finne det hen leter etter. Om annonsen er for generell er det stor sjanse for at brukeren klikker på noen andre sin annonse. Det er mange mennesker som ikke ønsker å bruke lang tid på å finne det de søker etter, og da er de øverste og betalte søkene ofte det de leter etter.  

Hvilke typer søk burde jeg benytte meg av?

Det er ingen fasit for hvilke søk man bør benytte seg av, men begge har fordeler og ulemper. Mange synes at de organiske søkene er mer troverdig fordi vi vet at hvem som helst kan betale seg til topp-plassering. Om du havner øverst i det organiske søket betyr det at Google ser på deg som en troverdig kilde som igjen får flere kunder til å klikke på deg. En ulempe er at organiske søk er tidkrevende og man konkurrerer blant mange flere aktører.

Fordeler med betalt søk er at du sparer tid, og havner øverst i SERP med en gang. DU har også mulighet til å teste nøkkelordene i annonsen ved å se hvor mange som faktisk klikker på annonsen. Dermed vet du hva du må endre eller forbedre. En ulempe med betalt søk er at det kan koste deg dyrt om du må konkurrere om å komme høyest opp i søkeresultatene blant andre bedrifter som har et høyt budsjett.

Kan man benytte seg av både organisk og betalt søk?

Du kan fint bruke en blanding av organisk og betalt søk. Som skrevet ovenfor tar det tid å få synlige resultater i det organiske søket, og det kan dermed være lurt å bruke betalt søk mens man jobber seg oppover i det organiske søket. Man kan bruke annonsen i det betalte søket til å analysere hvor mange som klikker på annonsen og hvor godt den fungerer. Å finne den perfekte balansen mellom organisk og betalt søk kan være smart. Ved å benytte seg av organisk søk garanterer du at folk vil se resultatet ditt når de blar gjennom resultatene og ved å samtidig benytte deg av betalt søk havner du i tillegg øverst i søkeresultatene.

Her prater Neil Patel om organisk og betalt søk. En spennende og fin video!

Lenker

https://bonefish.no/blogg/166-hva-er-forskjellen-pa-sokeordsannonse-og-organisk-sokeresultat

https://instapage.com/blog/what-is-a-ppc-landing-page

https://www.acquisio.com/blog/agency/difference-between-organic-paid-search/

0

En tanke om “Organisk søk vs betalt søk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *